Ce zi e azi ? Ce zi este azi ? In ce zi suntem ?

18.12.2019 Ziua limbii arabe – Ce zi e azi ? Ce zi este azi ? In ce zi suntem ?

18.12.2019 Ziua limbii arabe

18 Decembrie 2019, Ziua limbii arabe

anunturi - Director web cu anunturi gratuite pe categorii si promovare online gratuita, Anunturi gratuite din Romania, Director web romanesc cu anunturi gratuite pe categorii de interes - anunturi gratuite

Limba arabă este cea mai mare subramură, ca număr de vorbitori, aflată în uz, din cadrul familiei de limbi semitice. Clasificată ca semitică centrală, aceasta este înrudită îndeaproape cu akkadiana, ebraica, aramaica, siriaca, cananeana, feniciana, limbile etiopiene. În momentul de față, araba este limba oficială în Algeria, Arabia Saudită, Bahrain, Comore (alături de alte limbi), Djibuti, Egipt, Emiratele Arabe Unite, Iordania, Irak, Kuweit, Liban, Libia, Maroc, Mauritania, Oman, Palestina, Qatar, Siria, Somalia (alături de somaleză), Sudan, Tunisia, Yemen. Pe lângă araba literară, oficială, peste tot, în comunitățile arabe, sunt folosite, în viața de zi cu zi, dialecte arabe. În afara țărilor menționate, araba este folosită ca limbă de cult peste tot unde a însoțit islamul: în Asia Centrală, China de Vest, Turcia, Iranul, Afganistanul, India, Pakistanul, Bangladesh, Indonezia, Malaezia, Filipine, Africa Centrală și Orientală, în unele părți din Europa.  În afara acestor zone care au o lungă și bogată tradiție islamică, practic, în momentul de față, datorită emigrărilor, există comunitați islamice (mai mult sau mai puțin stabile) peste tot în lume. Având în vedere răspândirea și importanța sa în lume, din 1974, araba a fost adoptată ca una dintre limbile de lucru ale Organizației Națiunilor Unite, iar în fiecare an, pe data de 18 decembrie, este sărbătorită Ziua limbii arabe.

Este important atunci cand calatorim in Orientul Mijlociu sa cunoastem cuvinte si expresii  pe care sa le putem folosi in mai multe locuri, si nu in arii izolate.

shokran– multumesc   afwan– cu placere    wayne– unde este? nib-bee– vreau    mattam– restaurant    maq-ha– cafenea dookkan– magazin    mat-hef– muzeu    shara– strada Men Fadlek– Va rog! Laou Samahet– Fa-mi o favoare! Tasherefna– Ce faci?  Ahln Wasahlen– Buna! Bine ai venit! Marhaba Bika– Bun gasit! Keif Halek– Cum esti? Ce noutati ai? Kwais, shokran– Bine, multumesc  Wenta, keif halek– Si tu ce faci? Ana masrour biliqaek– Ma bucur sa te cunosc!  Ila Aliqa– La revedere, pe curand! Pentru traduceri autorizate in/din Limba Araba apelati cu incredere la Biroul de Traduceri Sagia Conect ( Traduceri Hunedoara).

Sursa : sagia