Ce zi e azi ? Ce zi este azi ? In ce zi suntem ?

24 Decembrie 2019 - Ziua Recunoștinței – Ce zi e azi ? Ce zi este azi ? In ce zi suntem ?

24 Decembrie 2019 – Ziua Recunoștinței

24.12.2019, Americanii sărbătoresc Ziua Recunoștinței

anunturi - Director web cu anunturi gratuite pe categorii si promovare online gratuita, Anunturi gratuite din Romania, Director web romanesc cu anunturi gratuite pe categorii de interes - anunturi gratuite

Americanii sărbătoresc în ultima zi de joi a lunii noiembrie Ziua Recunoștinței. Se spune că această sarbătoare datează încă din 1623, dar abia în 1863, în timpul Războiului Civil, a devenit o sărbătoare federală oficială, când președintele Abraham Lincoln a proclamat o zi națională pentru “Recunoștință și rugăciune către Tatăl nostru binefăcător, care sălășluiește în Ceruri”[1], în a patra zi de joi din noiembrie.

Se spune că Ziua Recunoștinței în forma modernă își are originile în sărbătoarea recoltei pe care pelerinii au ținut-o pentru prima dată în Massachusetts, 1961. Prima zi a Recunoștinței în adevăratul sens al cunvântului se consideră a fi avut loc în 1963, când pelerinii au mulțumit pentru recoltele bogate, deși a plouat din abundență și exista pericolul unor recolte nu chiar satisfăcătoare. Aceste mulțumiri și laude timpurii luau forma unor slujbe special organizate în biserică, nu neaparat sub formă de sărbătoare. In a doua jumătate a secolului al XVII-lea, mulțumirile după recoltă au devenit mult mai fecvente și au început să devină evenimente anuale. Cu toate acestea, existau diferențe în funcție de zonă, fiind celebrate în zile diferite în comunități diferite sau având loc de mai multe ori pe an. Aceste sărbători ale recoltei au continuat în anii următori toamna sau iarna devreme, mai întâi ca o improvizație religioasă, iar apoi ca o tradiție civilă.

Ziua Recunoștinței în zilele noastre. Cum și ce sărbătoresc oamenii?

Ziua Recunoștinței ste o sărbătoare anuală, în care se mulțumește lui Dumnezeu pentru bogăția recoltei din acel an, pentru bucatele de pe masă și pentru faptul că familia a reușit să se adune din nou. Ziua  Recunoștinței se sărbătorește în cea mai mare parte a Americii de Nord (Statele Unite și Canada).Sărbătoarea a devenit treptat o zi pentru familii și prieteni, o zi în care se ia masa împreună.

Preparatele specifice zile sunt: curcan, cartofi dulci, sos de afine, plăcintă de dovleac, porumb dulce și alte legume umplute cu diferite mixuri. Mâncărurile ce se servesc în această zi de sărbătoare sunt originare de pe continentul american, iar europenii le-au adoptat cu drag imediat ce au ajuns pe noul continent. Ziua Recunoștinței este ocazia oamenilor de a mulțumi pentru ceea ce au. Curcanul joacă un rol central în celebrarea Zilei Recunoștinței, iar din această cauză sărbătoarea mai poartă numele și de “Ziua Curcanului”. O tradiție a mesei de Ziua Recunoștinței este rugăciunea spusă la început, înainte de a începe servirea preparatelor specifice. Fiecare dintre persoanele prezente la masă trebuie să precizeze un motiv pentru care îi mulțumesc lui Dumnezeu în acel an, iar pe tot parcursul rugăciunii mesenii se țin de mână. Inițial, gazda era cea care spunea rugaciunea de început, dar în zilele noastre aceasta poate fi zisă atât de către capul familiei, cât și de către oaspetele de onoare.

Sursa : historia