Ce zi e azi ? Ce zi este azi ? In ce zi suntem ?

28 Ianuarie - Ziua Europeana a Protectiei Datelor – Ce zi e azi ? Ce zi este azi ? In ce zi suntem ?

28 Ianuarie – Ziua Europeana a Protectiei Datelor

Pe data de 28 Ianuarie 2012 se celebrează Ziua Europeană a Protecţiei Datelor, de către toate statele membre ale Consiliului Europei,eveniment ce beneficiază de sprijinul Comisiei Europene pentru promovarea dreptului la viaţă privată şi la protecţia datelor personale.

anunturi - Director web cu anunturi gratuite pe categorii si promovare online gratuita, Anunturi gratuite din Romania, Director web romanesc cu anunturi gratuite pe categorii de interes - anunturi gratuite

Cu această ocazie se aniversează adoptarea, pe 28 Ianuarie 1981, la Strasbourg, a Convenţiei nr. 108 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea automată a datelor cu caracter personal – act internaţional în domeniul protecţiei datelor la care au aderat deja 43 de state din Europa şi altele din lume.

Act normativ ce reprezintă o adevărată piatră de temelie a reglementărilor incidente domeniului protecţiei datelor, Convenţia 108  defineşte o serie de principii universale şi conţine prevederi de natură să asigure protecţia vieţii private a persoanelor fizice în raporturile acestora cu autorităţile publice sau entităţile private.    Prin Protocolul Adiţional al Convenţiei au fost statuate noi prevederi referitoare la autorităţile naţionale de protecţie a datelor personale şi la transferul datelor personale, astfel încât să se asigure o platformă de cooperare între statele semnatare.

Rolul Autorităţilor pentru protecţia datelor personale, ce activează în fiecare din statele membre ale Uniunii Europene, a devenit din ce în ce mai important pentru asigurarea respectării principiilor de prelucrare a acestor date, iar sărbătorirea anuală a Zilei Europene a Protecţiei Datelor Personale constituie un mijloc util de a le aduce în atenţia publicului.

Doamna Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene, a subliniat recent că o protecţie efectivă a datelor personale este vitală pentru democraţie şi influenţează alte drepturi fundamentale şi libertăţi, subliniind necesitatea existenţei unui echilibru între viaţa privată şi libera circulaţie a datelor personale necesară în plan economic.

Sursa articol : https://www.dataprotection.ro/?page=28_Ianuarie_2012_Ziua_Europeana_a_Protectiei_Datelor&lang=ro